Συχνές Eρωτήσεις
Η κατάλληλη ηλικία είναι περίπου 8 ετών. Φυσικά, χωρίς να είναι απόλυτο, υπάρχουν και σπανιότερες περιπτώσεις όπου θα πρέπει να επισκεφτείτε τον ορθοδοντικό νωρίτερα.
Δεν είναι αργά. Άλλωστε η ορθοδοντική ενηλίκων είναι πολύ συχνή τα τελευταία χρόνια. Η θεραπεία, όμως, μπορεί να διαρκέσει λίγο περισσότερο αφού η διάπλαση δεν είναι σε πρώιμο στάδιο όπως στα παιδιά. Σίγουρα πάντως, υπάρχει λύση και μάλιστα αισθητική, είτε με διάφανα αισθητικά brackets, είτε με γλωσσική ορθοδοντική και μικροεμφυτεύματα, είτε με νάρθηκες.
Η απόφαση σχετικά με το πότε και ποιες ορθοδοντικές συσκευές υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν για την ορθή ανάπτυξη ή διόρθωση της γνάθου, λαμβάνεται κατά περίπτωση και έχει να κάνει με το ξεχωριστό πρόβλημα του κάθε ασθενή. Ένας νέος ασθενής μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσει: Συσκευή κεφαλής. Στην περίπτωση αυτή, εφαρμόζεται πίεση στα δόντια της άνω γνάθου και βοηθά στην ανάπτυξη της άνω γνάθου και την ανατολή των δοντιών. Η συσκευή αυτή μπορεί να αφαιρείται από τον ασθενή και συνήθως είναι απαραίτητο να εφαρμόζεται 10 - 12 ώρες ημερησίως.
Σταθερή λειτουργική συσκευή. Η συσκευή αυτή είναι συνήθως σταθερή στους άνω και κάτω γομφίους και δεν μπορεί να αφαιρεθεί από τον ασθενή. Ουσιαστικά ωθεί την κάτω γνάθο προς τα εμπρός, μειώνοντας την προεξοχή των δοντιών καθόσο ο ασθενής μεγαλώνει και βοηθά στο να ακολουθήσουν τα δόντια. Η συσκευή αυτή, συμβάλλει στην σωστή προεξοχή των δοντιών της άνω γνάθου.
Αφαιρούμενη λειτουργική συσκευή. Αυτή η συσκευή συγκρατεί την κάτω γνάθο προς τα εμπρός και οδηγεί την ανατολή των δοντιών σε περισσότερο επιθυμητό δάγκωμα. Παράλληλα βοηθά την άνω και κάτω γνάθο να αναπτυχθούν σε αναλογία μεταξύ τους. Η συμμόρφωση των ασθενών στο να εφαρμόζουν την συσκευή αυτή, είναι απαραίτητη για την επιτυχημένη βελτίωση της κατάστασης τους.
Συσκευή επέκτασης ουρανίσκου. Σε περίπτωση που η άνω γνάθος είναι στενή για τα δόντια και έχει σαν αποτέλεσμα τα άνω δόντια να μην ταιριάζουν με τα κάτω κατά την μάσηση, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί αυτή η συσκευή. Η συσκευή επέκτασης ουρανίσκου έχει την δυνατότητα να σταθεροποιηθεί στα πίσω δόντια της άνω γνάθου και με αυτή την μέθοδο να αποτραπεί η εξαγωγή μόνιμων δοντιών.
Ορθοδοντική εξέταση χρειάζεται το παιδί, όταν διαπιστώσετε:
- Πρόωρη ή καθυστερημένη απώλεια των παιδικών δοντιών (νεογιλών)
- Δυσκολία στην μάσηση ή στο δάγκωμα
- "Πιπίλισμα" δακτύλων από το παιδί που πιθανό να δημιουργήσει χασμοδοντία
- Συνωστισμό ή λάθος θέση δοντιών
- Σιαγόνες που δημιουργούν ήχους
- Δαγκώματα στο εσωτερικό του μάγουλου
- Δόντια που είναι δυσανάλογα με το πρόσωπο του παιδιού
Υπάρχουν τα κλασσικά άγκιστρα (μεταλλικά) και τα κεραμικά άγκιστρα (διάφανα). Τα διάφανα σιδεράκια θεωρούνται αισθητικά σιδεράκια. Σε μερικές περιπτώσεις τα διάφανα άγκιστρα μπορούν να τοποθετηθούν στην εσωτερική πλευρά των δοντιών, έτσι ώστε να μην είναι ορατά (τα λεγόμενα αόρατα σιδεράκια). Υπάρχουν περιπτώσεις που τα μεταλλικά άγκιστρα τοποθετούνται στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών (τα ονομαζόμενα γλωσσικά σιδεράκια). Για το ποια άγκιστρα τελικά θα χρησιμοποιηθούν, τα διάφανα σιδεράκια, τα αόρατα σιδεράκια, τα γλωσσικά σιδεράκια, θα χρειαστεί να συμβουλευτείτε τον ορθοδοντικό σας. Σήμερα, υπάρχουν αισθητικά σιδεράκια, όπως τα πορσελάνινα σιδεράκια (σιδεράκια στο χρώμα των δοντιών) που τοποθετούνται στην εξωτερική επιφάνεια των δοντιών, καθώς και τα γλωσσικά σιδεράκια (αόρατα σιδεράκια) που τοποθετούνται στην εσωτερική πλευρά των δοντιών. Ο ορθοδοντικός θα σας συμβουλεύσει για το είδος της ορθοδοντικής θεραπείας που θα διορθώσει το πρόβλημα σας, σε συνδυασμό με την καλύτερη αισθητική λύση.
Τα δόντια σας μετακινούνται με πιο αργούς ρυθμούς, είναι απαραίτητη η αλλαγή τους κάθε 1 - 4 εβδομάδες, επιτυγχάνεται πιο εύκολος καθαρισμός των ούλων, διάρκεια θεραπείας 4 μήνες - 18 μήνες.
- Ελαφρύς συνωστισμός δοντιών
- Ελαφρώς αραιά δόντια
Ένα από τα συνήθη προβλήματα που συνδέονται με πόνο στους μύες της γνάθου είναι ο βρουξισμός. Ο βρουξισμός είναι μία σοβαρή συνήθεια των μυών της γνάθου, που μπορεί να προκαλέσει υπερφόρτωση των δοντιών και τραύμα στην σιαγόνα. Ο ορθοδοντικός θα βοηθήσει στην διάγνωση του προβλήματος. Ο ορθοδοντικός θα κατασκευάσει ένα νάρθηκα νυκτός, ο οποίος θα προστατεύσει τα δόντια, θα βοηθήσει να χαλαρώσουν οι μύες της γνάθου, μειώνοντας σημαντικά τον αρχικό πόνο.
Η εγκυμοσύνη φέρνει σωματικές αλλαγές που μπορούν να επηρεάσουν το στόμα. Κυρίως τα ούλα είναι πιο ευπαθή σε λοιμώξεις. Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν συνίσταται η πιθανή ανάγκη ακτινογραφικού ελέγχου. Συζητήστε το, με τον ορθοδοντικό σας, πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε ορθοδοντική θεραπεία.
Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται κάποια δυσφορία, φορώντας σιδεράκια, ειδικά τις πρώτες ημέρες τοποθέτησης τους (3 - 5 ημέρες). Οι ασθενείς συνήθως διαχειρίζονται αυτή την ταλαιπωρία με την χορήγηση αναλγητικών φαρμάκων. Τελικά όμως, η ορθοδοντική δυσφορία είναι πολύ μικρή σε σχέση με το αποτέλεσμα που θα επιτευχθεί.
Όταν τα δόντια είναι στραβά ή πεταχτά μπορούμε να επιτύχουμε το ίσιωμα δοντιών με ορθοδοντική θεραπεία (σιδεράκια) ή με προσθετική θεραπεία (θήκες, όψεις πορσελάνης) ή με όψεις ρητίνης (bonding). Σίγουρα χρειάζεται να κατανοήσουμε πως η ιδανικότερη σε βάθος χρόνου λύση, είναι η ορθοδοντική θεραπεία. Ο λόγος είναι πως με την ορθοδοντική θεραπεία επιτυγχάνεται η αποκατάσταση των φυσικών δοντιών, χωρίς να χρειαστεί να επέμβουμε με τρόχισμα της αδαμαντίνης (θήκες, όψεις πορσελάνης) ή εναλλακτικά σε όψεις ρητίνης (όπου δεν είναι απαραίτητο να τροχίσουμε την αδαμαντίνη).
Η απάντηση είναι θετική. Οι ασθενείς που φοράνε σιδεράκια θα πρέπει να αποφεύγουν τα σκληρά, κολλώδη, τραγανά τρόφιμα, δεν πρέπει να μασάνε τσίχλες, στυλό, μολύβια. Παράλληλα, απαιτείται καλή στοματική υγιεινή. Ένας καλός λόγος να διατηρήσετε τα δόντια σας, τα ούλα σας, και τα σιδεράκια καθαρά κατά την διάρκεια ορθοδοντικής θεραπείας είναι πως τα καθαρά και υγιή δόντια μετακινούνται πιο γρήγορα. Ο ορθοδοντικός θα σας υποδείξει τον σωστό τρόπο φροντίδας του στόματος σας Οι ασθενείς που ασχολούνται με αθλητικές δραστηριότητες θα χρειαστεί να φορούν προστατευτικό νάρθηκα.
Αν και η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, σε γενικές γραμμές, οι ασθενείς φορούν σιδεράκια από 9 μήνες έως 2 χρόνια. Η ορθοδοντική θεραπεία ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς, την σοβαρότητα του προβλήματος, την ανταπόκριση των ούλων και των γνάθων, την συνεργασία ασθενούς - ορθοδοντικού. Μετά την ολοκλήρωση της ορθοδοντικής θεραπείας, συνιστάται στους περισσοτέρους ασθενείς, να φορούν ένα νάρθηκα συγκράτησης νυκτός. Ο ορθοδοντικός θα σας ενημερώσει για την χρονική διάρκεια που απαιτείται. Ο νάρθηκας συγκράτησης είναι απαραίτητος για την σταθεροποίηση των δοντιών στην σωστή τους θέση εωσότου τα κόκκαλα και τα ούλα να προσαρμοστούν στις αλλαγές της θεραπείας.
Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι τραπεζίτες δεν προκαλούν απαραίτητα μετατόπιση των δοντιών. Ο ορθοδοντικός σε συνεργασία με τον οδοντίατρο, θα σας καθοδηγήσει σχετικά με την εξαγωγή των τρίτων γομφίων.
Ακολουθώντας τις οδηγίες του ορθοδοντικού, σχετικά με την στοματική υγιεινή, φορώντας την ορθοδοντική συσκευή, η συνεργασία σας μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της ορθοδοντικής θεραπείας.
Σαφέστατα. Θα χρειαστεί κάποια ειδική προσαρμογή στα σιδεράκια. Με την εξάσκηση και με μια σχετικά μικρή περίοδο προσαρμογής, τα σιδεράκια δεν θα επηρεάσουν τις μουσικές επιδόσεις του παιδιού.
Βεβαίως. Υπάρχουν συσκευές που δεν περιέχουν νικέλιο. Είναι απαραίτητη η ενημέρωση του ορθοδοντικού, σε περίπτωση που το παιδί έχει οποιασδήποτε μορφής αλλεργία.
Εάν ένα μέρος της συσκευής σπάσει, ενημερώστε άμεσα τον ορθοδοντικό σας, ώστε να προγραμματίσετε την επισκευή του.
Σε κάθε περίπτωση οδοντίατρός σας, θα σας υποδείξει την καταλληλότερη μέθοδο. Όταν υπάρχει αραιοδοντια (αραιά δόντια) συνήθως χρησιμοποιούμε σταθερά σιδεράκια (μεταλλικά, διαφανή, εσωτερικά). Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε διάφανους νάρθηκες (aligners).
Υπάρχει ορθοδοντική χωρίς σιδεράκια (π.χ. Invisalign, Aligners), αλλά εξαρτάται από τις ανωμαλίες σύγκλεισης του κάθε ασθενούς. Εάν ο ασθενής έχει στραβά δόντια, πεταχτά δόντια, το πιο πιθανό πλάνο θεραπείας αποκατάστασης δοντιών είναι η ορθοδοντική θεραπεία χωρίς σιδεράκια στα δόντια. Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητη η κλινική και ακτινογραφική εξέταση ώστε να διαπιστωθεί η καταλληλότερη μέθοδος θεραπείας.
Η αισθητική ορθοδοντική περιλαμβάνει την ορθοδοντική θεραπεία, συνήθως ορθοδοντική ενηλίκων, με σταθερά άγκιστρα τύπου: διαφανή σιδεράκια (πορσελάνινα σιδεράκια ή κεραμικά σιδεράκια ή λευκά σιδεράκια) ή γλωσσικά σιδεράκια (εσωτερικά σιδεράκια ή αόρατα σιδεράκια)
Το κόστος της ορθοδοντικής θεραπείας διαφοροποιείται ανάλογα με την τάξη της οδοντικής ανωμαλίας, κάτι που θα διαπιστωθεί μετά από κλινική εξέταση, το είδος των αγκίστρων (μεταλλικά, κεραμικά, εσωτερικά / γλωσσικά, χρυσά κλπ) που θα χρησιμοποιηθούν, αλλά και των μηχανισμών που πιθανόν θα χρειαστούν (εσωτερικό μηχάνημα διάνοιξης χώρου, εξωσωματικός μηχανισμός κ.λπ).
Σύμφωνα με τον νόμο, ο χειρουργός οδοντίατρος έχει δικαίωμα να υποβάλει τον ασθενή σε ορθοδοντική θεραπεία.
Στο τέλος της ορθοδοντικής θεραπείας ο στόχος είναι να αποφευχθεί η μετακίνηση δοντιών. Συνεπώς, είναι απαραίτητο ο ασθενής να φοράει, κατά την διάρκεια του ύπνου, για πάντα, νάρθηκα δοντιών. Σε περίπτωση που ο ασθενής δεν είναι τυπικός ή του είναι δυσάρεστος ο νάρθηκας δοντιών, τότε, ο ορθοδοντικός έχει την δυνατότητα να προχωρήσει σε μόνιμη εσωτερική ακινητοποίηση δοντιών.
Οι πιθανές αιτίες των ορθοδοντικών προβλημάτων είναι: οι περιβαλλοντικοί παράγοντες: θηλασμός δακτύλου ή χείλους, δάγκωμα δοντιών, στοματική αναπνοή οι κληρονομικοί παράγοντες: όταν το παιδί έχει κληρονομήσει από τους γονείς μικρές γνάθους με μεγάλα δόντια ή αντίστροφα.